logo

•• Koľko produktov a výrobcov má Značku kvality ••


Z porovnania rôznych vedeckých zdrojov vyplýva, že výživa má významný vplyv na vznik rôznych novodobých ochorení. Princíp vyváženej pestrej spotreby potravín a kvalita potravín by preto mali spotrebitelia vnímať ako rozhodujúce činitele pri výbere potravín.

Popri vyváženosti a kvalite je veľmi dôležité brať zreteľ na pôvod potraviny a rešpektovať biologické zákonitosti vývoja stravovacích zvyklostí obyvateľstva. Slovensko je vďaka svojim prírodným podmienkam skutočne ideálnou krajinou na dopestovanie a spracovanie vysokohodnotných potravín a preto netreba zabúdať na skutočnosť, že konzumácia potravín vypestovaných v blízkom okolí, v krajine kde človek vyrastá, je najvýhodnejšia pre zdravý rozvoj organizmu.  

Tieto skutočnosti sú prenesené aj do základných princípov Značky kvality. Základným predpokladom na získanie Značky kvality je pre výrobcov potravín v prvom rade kvalita výrobku, pri použití domácich surovín, za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín. Výrobky, ktoré majú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti, t.j. svojimi vlastnosťami výrazne prevyšujú im podobné výrobky na trhu, na základe odborného posúdenia a na odporúčanie komisie získajú Značku kvality 2. stupňa.

Počet výrobkov ocenených Značkou kvality:

  • mlieko a mliečne výrobky - 214,
  • mäso a mäsové výrobky - 177,
  • chlieb, mlynské výrobky a pekárske výrobky - 198,
  • mrazené výrobky - 2,
  • konzervárenské výrobky - 20,
  • strukoviny, obilie - 4,
  • trvanlivé pečivo - 13,
  • víno a medovina - 4,
  • pivo - 6,
  • čaj, káva a výrobky z kakaa - 24,
  • koreniny - 10,
  • cestoviny - 1,
  • oleje a výrobky z olejov - 1,
  • ovocie a zelenina - 29,
  • nealkoholické nápoje - 15,
  • alkoholické nápoje - 31,
  • ostatné výrobky (vajcia, med,...) - 130

Najviac výrobkov, ktoré majú ocenenie Značky kvality patria do mliekarenského priemyslu a mlynského, pekárskeho a cukrárskeho priemyslu, mäsového a hydinárskeho priemyslu.  

Logo Značka kvality je pre spotrebiteľov pomôckou pre lepšiu orientáciu na trhu pomocou jednoduchého rozoznania výnimočne kvalitných potravín v porovnaní s bežne dostupnými potravinami. Vďaka „dôkladnému  predvýberu“ tak môžu mať spotrebitelia istotu, že si vybrali správne.

Čo je hlavnou výhodou výrobkov s označením Značka kvality? Sú to najkvalitnejšie domáce výrobky dostupné na trhu. Spotrebiteľ, ktorý si kúpi takto označený výrobok získava aj garanciu kvalitného produktu.

Zdroj: www.znackakvality.sk

 

  

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...